Kronen

Als er bijvoorbeeld een groot stuk tand of kies is afgebroken, kan een kroon de oorspronkelijke vorm en functie van een tand vervangen.

Wat is een kroon?

Een tandheelkundige kroon vervangt het glazuur van uw eigen tand of kies en dient ter verbetering van functie en esthetiek van de tanden.

Wanneer is een kroon nodig?

Een tand of kies kan zo aangetast zijn dat deze niet meer gevuld kan worden. Een kroon beschermt het tandelement en geeft het weer de nodige stevigheid. Naast functieherstel spelen esthetische redenen een rol. Verkleuringen of beschadigingen van zichtbare (voorste) tanden kunnen vervangen worden door een keramische kroon waardoor uw gebit er weer mooi uitziet.

Het plaatsen van een kroon

Het plaatsen van een kroon is secuur werk. Daarom is één bezoek aan de tandarts niet genoeg.

Omslijpen tand of kies

Voor het plaatsen van een kroon omslijpt de tandarts de tand of kies. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Maken van een afdruk en bepalen van kleur

Nadat uw tand is omslepen wordt er met een rubberachtige massa een afdruk genomen, aan de hand waarvan de tandtechnicus de kroon vervaardigt. Voor een zo natuurlijkgetrouw mogelijk resultaat bepaalt u samen met de tandtechnicus de kleur van de te maken kroon.

Noodkroon

Na deze afspraak wordt er een noodkroon gemaakt die geplaatst wordt over het omslepen element. De tijdelijke kroon is niet bestand tegen grote krachten en het eten van harde of kleverige produkten wordt u dan ook afgeraden.

Vervaardigen van de kroon

De tandtechnieker maakt aan de hand van de genomen afdruk een gipsmodel van uw gebit. Dit gipsmodel is de basis voor het vervaardigen van uw kroon.

Definitief plaatsen van de kroon

De kroon wordt met behulp van een sneldrogend cement definitief geplaatst. Hierna mag de kroon meteen belast worden.

Wat zijn de kosten van een kroon?

De kosten van een kroon kunnen variëren. De positie en het gebruikte materiaal kunnen voor prijsverschillen zorgen. In een gesprek worden de mogelijkheden besproken en krijgt u een gespecificeerde begroting mee.

Kroon Jeroen Huigen